De omgeving

 

 

‘Waer iemand duisent vreugden soek
mijn vreugt is in dees ‘Achter-hoek’’  (Willem Sluiter 1668)

De Achterhoek
De Achterhoek is een gebied in de provincie Gelderland dat ook wel ‘De graafschap’ wordt genoemd. De grens wordt gevormd door de Overijsselse streken Salland en Twente in het noorden, de Duitse grens in het oosten en zuidoosten en de Oude IJssel in het westen.
In een groot deel van de Achterhoek was tot in de 19e eeuw kleinschalige landbouw de voornaamste bron van bestaan. Veel buurtschappen, dorpen en steden bezaten vaak gezamenlijk enkele eigronden en heidevelden in de buurt van een nederzetting. De rest van de gronden was nog woest, met name de lagere delen. Pas in het begin van de 20e eeuw is de Achterhoek grootschalig ontgonnen.

Winterswijk en omgeving
De omgeving van Winterswijk kent een grote variatie aan landschappen wat het gebied zo aantrekkelijk maakt. Het zogenaamde coulissenlandschap kenmerkt zich door boerderijen met akkers,  weilanden en houtwallen, eindeloze zandwegen, bossen met slingerende beekjes en heideveldjes met prachtige doorkijkjes. Tevens is er een grote diversiteit aan flora en fauna.
Natuurmonumenten beheert zelfs veertien natuurgebieden in de omgeving van Winterswijk. Drie daarvan genieten internationale bescherming als Natura 2000 gebieden: ze zijn onderdeel van een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. Het gaat om twee bijzondere hoogveengebieden en een moerasbos.
Het grootste deel van het landschap om Winterswijk is cultuurlandschap. De oudste gedeelten van dit landschap worden  hoeve-landschappen genoemd en zijn vanaf de middeleeuwen geleidelijk ontstaan.

Ratum
Ratum is een buurtschap 5 kilometer ten noordoosten van de gemeente Winterswijk en ligt tegen de Duitse grens aan nabij de steengroeve. Het is de dunst bevolkte buurtschap van de gemeente Winterswijk met een grote diversiteit aan wandel- en fietspaden met veel rust en ruimte. Landschappelijk is deze buurtschap een juweel. Het Scholtenpad, een prachtige wandelroute die door het buitengebied van de gemeente Winterswijk loopt, komt langs het gastenhuis. Ratum is ook een buurtschap waar nog veel scholtegoederen  te vinden zijn en  wordt wel een juweel genoemd vanwege het prachtige gebied.

Wandelen en fietsen
De Achterhoek staat bekend om haar prachtige natuur en veelzijdige fiets- en wandelroutes. De omgeving biedt heel veel verrassend mooie plekken, eindeloze zandpaden en prachtig landschap. Onderweg zijn er diverse plaatsen waar u lekker kunt genieten van iets te eten en te drinken.

Links naar diverse websites:
http://www.100procentwinterswijk.nl/zien-doen/wandelen
http://www.100procentwinterswijk.nl/zien-doen/fietsen
https://www.100procentwinterswijk.nl/ontdek-winterswijk/top-10-aanraders

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close